Basic Science General Knowledge questions and answers

DoThe Best
By DoThe Best September 30, 2015 15:55

1. In a sitar wire which one of the following types of vibration is produced?  

A.  Progerssive longitudinal
B.  Stationary longitudinal
C.  Progerssive transverse
D.  Stationary transverse

Answer : D.  Stationary transverse

2. Which gas in the atmosphere saves us from the ultra violet rays of the sun?  

A. Nitrogen
B. Oxygen
C. Ozone
D. Carbon Monoxide

Answer : C. Ozone

3. What is the study of plants called?  

A.  Physics
B.  Chemistry
C.  Zoology
D.  Biology

Answer : D.  Biology

4. The three methods of science are observation, experimentation and  

A.  Hypothesis
B.  Measurement
C.  Deduction
D.  inference

Answer : B.  Measurement

5. The Central Arid Zone Research Institute (CAZRI) is located at  

A.  Jaipur
B.  Jodhpur
C.  Jaisalmer
D.  Jallandhar

Answer : B.  Jodhpur

6. What is the more common name for a polymer of amino acids?  

A.  Protein
B.  Carbohydrate
C.  Enzyme
D.  Sugar

Answer : A.  Protein

7. Which rare element would you associate with Marie and Pierre Curie?  

A.  Uranium
B.  Gold
C.  Radium
D.  Platinum

Answer : C.  Radium

8. Which chemical element is represented by the symbol Zn?  

A.  Aluminium
B.  Copper
C.  Gold
D.  Zinc

Answer : D.  Zinc

9. Who discovered Penicillin?  

A.  Robert Koch
B.  Sir Alexander Fleming
C.  Watson and Crick
D.  Louis Pasteur

Answer : B.  Sir Alexander Fleming

10. In which one among the following is the speed of sound maximum?  

A.  Ait at 0 degree
B.  Ait at 100 degree
C.  Water
D.  Wood

Answer : C.  Water

 

DoThe Best
By DoThe Best September 30, 2015 15:55
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

eleven − 7 =