Basic Science Question

DoThe Best
By DoThe Best October 5, 2015 12:33

1. X–rays travel with the velocity of

A. positive rays
B. sound
C. light
D. alpha rays

Answer:C

2. Power of a lens is measured in

A. ultrasonic unit
B. decibel
C. dioptre
D. magnification

Answer:C

3. Bhabha Atomic Research Centre(BARC) is located at

A. Colaba
B. Trombay
C. Malabar
D. Juhu

Answer:B

4. Power reactor is located in Tamil Nadu at

A. Kalpakkam
B. Sriharikota
C. Tuticorn
D. Pudukottai

Answer:A

5. Einstein got the Nobel Prize for his theory of

A. radio activity
B. relativity
C. polarisation
D. photo electric effect

Answer:B

6. Television was discoved by

A. Bohr
B. J.L.Baird
C. Becquerrel
D. H.J.Bhaba

Answer:B

7. An artificial satellite can be tracked very precisely from the earth by using

A. sonar
B. radar
C. zeeman effect
D. doppler effect

Answer:D

8. Solar cells are made up of

A. germanium
B. helium
C. both silicon and germanium
D. silicon

Answer:C

9. The colour of star is an indication of its

A. weight
B. size
C. temperature
D. distance from the earth

Answer:C

10. Which one of the following is used as a moderator in nuclear reactor

A. radium
B. graphite
C. thorium
D. ordinary water

Answer:B

DoThe Best
By DoThe Best October 5, 2015 12:33
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

14 − 3 =