Basic Science Question

DoThe Best
By DoThe Best October 6, 2015 12:52

1. Raman effect involves

A. scattering of light
B. diffraction of light
C. interference of light
D. all the above

Answer:A

2. Ball pen works on the principles of

A. viscosity
B. gravitational force
C. boyle’s law
D. capilliarity and surface tension

Answer:D

3. TV waves are otherwise known as

A. radio waves
B. cosmic rays
C. micro waves
D. uv rays

Answer:C

4. Filament of an electric bulb is made of

A. copper
B. silver
C. iron
D. tungsten

Answer:D

5. The hydraulic brackes used in automobiles is a direct application of

A. Pascal’s law
B. Toricellian law
C. Bernoulli’s theorem
D. Archimede’s principle

Answer:A

6. A falling drop of rain water acquires the spherical shape due to

A. viscosity
B. gravitational force
C. surface tension
D. atmospheric pressure

Answer:C

7. In a reactor, cadmium rods are used for

A. absorping neutrons
B. speeding neutrons
C. slowing fast neutrons
D. dispersing neutrons

Answer:A

8. The difference between musical sound noise is due to

A. pitch
B. intensity
C. wavelength
D. musical instrument

Answer:A

9. Atom bomb is based on

A. nuclear fission
B. nuclear fusion
C. chemical reaction
D. artificial radioactivity

Answer:A

10. Oil or soap film when in daylight appears coloured because of

A. reflection
B. refraction
C. interference
D. surface energy

Answer:C

DoThe Best
By DoThe Best October 6, 2015 12:52
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

16 − fourteen =