Basic Science Questions

DoThe Best
By DoThe Best October 3, 2015 14:43

1. Rain is falling vertically downwards. To a man running east-wards, the rain will appear to be coming from

A.east
B.west
C.northeast
D.southeast

Answer: Option A

2. Solar eclipse will take place when

A.the sun is between the moon and the earth
B.the earth is between the moon and the sun
C.the moon is between the sun and the earth
D.the moon does not lie on the line joining the sun and the earth

Answer: Option D

3. Isotopes of an element contain

A.the same number of protons but different number of neutrons
B.the same number of neutrons but different number of protons
C.equal number of protons and electrons
D.equal number of nucleons

Answer: Option D

4. One watt-hour is equivalent to

A.6.3 x 103 J
B.6.3 x 10-7 J
C.3.6 x 103 J
D.3.6 x 10-3 J

Answer: Option B

5. Sir C.V. Raman was awarded Nobel Prize for his work connected with which of the following phenomenon of radiation?

A.Scattering
B.Diffraction
C.Interference
D.Polarization

Answer: Option A

6. In which of the following industries is mica as a raw material?

A.Cement
B.Glass and Pottery
C.Iron and Steel
D.Electrical

Answer: Option A

7. Radiocarbon dating technique is used to estimate the age of

A.rocks
B.monuments
C.soil
D.fossils

Answer: Option C

8. Identify the vector quantity from the following

A.Heat
B.Angular momentum
C.Time
D.Work

Answer: Option D

9. Large astronomical telescopes always use as objective

A.lens
B.mirror
C.combinations of lenses
D.None of the above

Answer: Option C

10. One should not connect a number of electrical appliances to the same power socket because

A.this can damage the appliances due to overloading
B.this can damage the domestic wiring due to overloading
C.this can damage the electrical meter
D.the appliance will not get full voltage

Answer: Option B

DoThe Best
By DoThe Best October 3, 2015 14:43
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

three × 5 =