Physics- Basic General Knowledge questions and answers

DoThe Best
By DoThe Best September 30, 2015 15:40

1. What is the main constituent of coal gas?  

A.  Oxygen
B.  Water
C.  Nitrogen
D.  Methane

Answer : D.  Methane

2. Recoil of a gun is an example of  

A.  Conservation of mass
B.  conservation of energy
C.  conservationofPE into KE
D.  conservation of linear momentum

Answer : D.  conservation of linear momentum

3. What is the heaviest of the naturally occuring Noble gases?  

A.  Radon
B.  Xenon
C.  Helium
D.  Argon

Answer : A.  Radon

4. Aviation fuel for Jet aeroplanes consists of purified  

A.  Petrol
B.  Kerosene
C.  Gasoline
D.  Diesel

Answer : B.  Kerosene

5. A piece of stone and or iron traveling through space that moves through the earth’s atmosphere is  

A.  Planet
B.  Sun
C.  Moon
D.  Meteor

Answer : D.  Meteor

6. Which one of the following common devices works on the basis of the principle of mutual induction?  

A.  Tubelight
B.  Transformer
C.  Photodiode
D.  Led

 

Answer : B.  Transformer

7. Dc current can be controlled by which one of the following components?  

A. Impedance
B. Resistance
C. Capacitance
D. Inductance

Answer : B. Resistance

8. Mesons are found in  

A.  Alpha -rays
B.  Laser beam
C.  X – rays
D.  Cosmic rays

Answer : D.  Cosmic rays

9. A moderator is used in nuclear reactors in order to  

A.  increase the no.of.neutrons
B.  decrease the no.of.neutrons
C.  slow down the speed of neutrons
D.  Anthony S. D’Mello

Answer : C.  slow down the speed of neutrons

10. The wavelength of X-rays is of the order of  

A.  1 cm
B.  1 m
C.  10 micron
D.  1 Angstrom

Answer : D.  1 Angstrom

DoThe Best
By DoThe Best September 30, 2015 15:40
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

fifteen − 4 =