Physics related questions and answers

DoThe Best
By DoThe Best October 3, 2015 14:35

1. The absorption of ink by blotting paper involves

A.viscosity of ink
B.capillary action phenomenon
C.diffusion of ink through the blotting
D.siphon action

Answer: Option D

2. Siphon will fail to work if

A.the densities of the liquid in the two vessels are equal
B.the level of the liquid in the two vessels are at the same height
C.both its limbs are of unequal length
D.the temperature of the liquids in the two vessels are the same

Answer: Option D

3. Large transformers, when used for some time, become very hot and are cooled by circulating oil. The heating of the transformer is due to

A.the heating effect of current alone
B.hysteresis loss alone
C.both the heating effect of current and hysteresis loss
D.intense sunlight at noon

Answer: Option C

4. Nuclear sizes are expressed in a unit named

A.Fermi
B.angstrom
C.newton
D.tesla

Answer: Option D

5. An aeroplane is flying horizontally with a velocity of 600 km/h and at a height of 1960 m. When it is vertically at a point A on the ground a bomb is released from it. The bomb strikes the ground at point B. The distance AB is

A.1200 m
B.0.33 km
C.3.33 km
D.33 km

Answer: Option A

6. One nanometer is equal to

A.10-6m
B.10-8m
C.10-9m
D.10-5m

Answer: Option C

7. Mica is used in electrical appliances such as electric iron because mica is

A.a good conductor of heat but a bad conductor of electricity
B.a bad conductor of heat but a good conductor of electricity
C.a good conductor of heat as well as electricity
D.a bad conductor of heat as well as electricity

Answer: Option B

8. It is easier to roll a barrel full of coal tar than to pull it because

A.the full weight of the barrel comes into play when it is pulled
B.the rolling friction is much less than the sliding friction
C.more surface area of the barrel is in contact with the road when it is pulled
D.coal tar is a liquid and it flows in the barrel when it is rolled

Answer: Option D

9. Minimum number of unequal vectors which can give zero resultant are

A.two
B.three
C.four
D.more than four

Answer: Option D

10. Intensity of sound has

A.an object existence
B.a subject existence
C.no existence
D.both subjective and objective existence

Answer: Option D

DoThe Best
By DoThe Best October 3, 2015 14:35
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

four + sixteen =