Physics related questions and answers

DoThe Best
By DoThe Best October 6, 2015 12:39

1. Which one among the following radiations carries maximum energy?

A. gamma rays
B. x–rays
C. infra red rays
D. ultraviolet rays

Answer:A

2. Which one of the following remains constant while throwing a ball upward?

A. velocity
B. displacement
C. acceleration
D. kinectic energy

Answer:C

3. Which one of the following is the unit of activity of a radioactive source?

A. Siemens
B. Lux
C. Tesla
D. Becquerrel

Answer:D

4. Which one of the following common devices works on the basis of the principle of mutual induction?

A. LED
B. Transformer
C. Photodiode
D. Tube light

Answer:B

5. What is the name of the nuclear reactor at trombay?

A. bhaba
B. venus
C. aryabhatta
D. apsara

Answer:D

6. Split ring commutators are used in which of the following

A. AC motor
B. AC Dynamo
C. DC Dynamo
D. All of the above

Answer:C

7. Which of the following can be made into a permanent magnet?

A. lead
B. soft iron
C. hard steel
D. none of these

Answer:C

8. Land and sea breezes are due to

A. conduction of heat
B. radiation of heat
C. convection of heat
D. conversion of heat

Answer:C

9. The period of revolution of a satellite close to

A. 200 sec
B. 400 sec
C. 500 sec
D. 5000 sec

Answer:D

10. Indian Scientist who received the Nobel Prize

A. S.Ramanujam
B. H.J.Bhabha
C. Sir J.C.Bose
D. Sir C.V.Raman

Answer:D

DoThe Best
By DoThe Best October 6, 2015 12:39
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

7 + five =