Science related questions and answers

DoThe Best
By DoThe Best October 2, 2015 13:43

1. Out of the following pairs, which one does not have identical dimension?

A.Moment of inertia and moment of a force
B.Work and Torque
C.Angular momentum and Planck’s constant
D.Impulse and Momentum

Answer: Option B

2. Mercury is commonly used as a thermometric fluid rather than water because

A.specific heat of mercury is less than water
B.specific heat of mercury is more than water
C.mercury has greater visibility than water
D.density of mercury is more than the water

Answer: Option B

3. Optical fibre works on the

A.principle of refraction
B.total internal reflection
C.scattering
D.interference

Answer: Option A

4. Light from the star, Alpha Centauri, which is nearest to the earth after the sun, reaches the earth in

A.4.2 seconds
B.42 seconds
C.4.2 years
D.42 years

Answer: Option B

5. Light year is a unit of

A.time
B.distance
C.light
D.intensity of light

Answer: Option C

6. Mirage is due to

A.unequal heating of different parts of the atmosphere
B.magnetic disturbances in the atmosphere
C.depletion of ozone layer in the atmosphere
D.equal heating of different parts of the atmosphere

Answer: Option A

7. Light from the Sun reaches us in nearly

A.2 minutes
B.4 minutes
C.8 minutes
D.16 minutes

Answer: Option C

8. Stars appears to move from east to west because

A.all stars move from east to west
B.the earth rotates from west to east
C.the earth rotates from east to west
D.the background of the stars moves from west to east

Answer: Option A

9. Pa(Pascal) is the unit for

A.thrust
B.pressure
C.frequency
D.conductivity

Answer: Option D

10. Planets do not twinkle because

A.they emit light of a constant intensity
B.their distance from the earth does not change with time
C.they are very far away from the earth resulting in decrease in intensity of light
D.they are nearer to earth and hence we receive a greater amount of light and, therefore minor variations in the intensity are not noticeable

Answer: Option C

DoThe Best
By DoThe Best October 2, 2015 13:43
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

11 + 8 =